فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 46 (پاییز 1400)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 46 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محبوبه نوری، محمدرضا رضایی*، منصوره یاراحمدی صفحات 1-16

    در هر جامعه ای هنگام جست و جو برای راه حل توسعه پایدار، همواره حکمروایی خوب به عنوان یک ابزار حیاتی برای پیشبرد توسعه پایدار مطرح می گردد و به صورت یک عنصر حیاتی در استراتژی های توسعه پایدار گنجانیده شده است. در همین راستا و به منظور ایجاد بستر مناسب توسعه گردشگری به ویژه در شهرهای مقصد گردشگری، حکمروایی خوب شهری و نزدیک شدن به شاخص های آن ضرورتی اساسی است. هدف اصلی این پژوهش نیز بررسی میزان اهمیت و عملکرد هر یک از شاخص های حکمروایی خوب در شهر میراث جهانی یزد است. تا از این طریق از یک سو به مهم ترین و کم اهمیت ترین شاخص ها پی برد و از سوی دیگر میزان عملکرد هر یک از شاخص ها تعیین شود تا کمبودها مورد توجه قرار گیرد و برنامه ریزی هایی جهت ارتقاء شرایط انجام شود. پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش در زمره پژوهش های توصیفی -  پیمایشی است. به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و روش های میدانی شامل مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری کارشناسانی است که تحصیلات دانشگاهی دکتری در رشته های مرتبط با امور شهری دارند. جهت نمونه گیری از بین کارشناسان از روش نمونه گیری قضاوتی که یکی از شیوه های نمونه گیری هدفمند است استفاده شده است. برای تحلیل داده ها نیز از روش IPA[1] بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد از بعد اهمیت، مشارکت با میانگین  00/7، پاسخگویی و عدالت با میانگین 60/6 با اهمیت ترین و شاخص های اجماع سازی با میانگین 80/3، شفافیت و تمرکززدایی با میانگین 00/4 کم اهمیت ترین شاخص ها شناخته شده است. از طرفی از نظر میزان عملکرد شاخص اثربخشی و کارایی با میانگین 60/6 بیشترین عملکرد و مشارکت با میانگین 80/3، پاسخگویی، مسئولیت پذیری و امنیت با میانگین 20/4 کمترین عملکرد را به خود اختصاص داده است از طرفی با توجه به نتایج آزمون t همبسته و با عنایت به اینکه مقدار Sig (سطح معناداری) در همه شاخص ها برابر با صفر و کمتر از 05/0 است لذا تفاوت میانگین ها در همه شاخص ها از سطح معناداری برخوردارند و از سویی نتیجه رابطه (P-I) نیز در اکثر شاخص ها منفی شده است که این نشان دهنده فاصله همه شاخص ها از وضعیت ایده ال است.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، شهرهای گردشگرپذیر، اهمیت - عملکرد (IPA)، شهر میراث جهانی یزد
  • رحیم حیدری چیانه، مهدیه طاهونی* صفحات 17-23

     امروزه صنعت گردشگری به عنوان صنعتی پویا و فراگیر، همه ارکان وجودی یک جامعه و سیستم جهانی را در برگرفته و پدیده ای است که از تحرک بالایی در تغییرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و محیطی برخوردار است پیش بینی می شود در سال های آینده گردشگری به لحاظ درآمد در راس صنایع موجود دنیا و به لحاظ اهمیت بزرگ ترین بخش تجارت بین الملل را به خود اختصاص دهد. کلانشهر تبریز با داشتن غنای طبیعی و فرهنگی از دیرباز موردتوجه گردشگران بوده است. بدین منظور با در نظر گرفتن قابلیت گردشگر پذیری کلانشهر تبریز، هدف این مقاله بررسی آثار اقتصادی توریسم شهری کلانشهر تبریز هست تا ضمن منافع حاصل از آن، بتوان تاثیرات منفی آن را به حداقل کاهش داد. پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی، به لحاظ هدف؛ کاربردی و در ارتباط با روش گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل نمونه گیری از کلیه شهروندان کلانشهر تبریز در سال 1398 که طبق فرمول کوکران به تعداد 384 نفر به عنوان نمونه به طور تصادفی مورد پرسش قرار گرفتند. برای سنجش اعتبار، از نوع اعتبار محتوا استفاده شده است و برای ارزیابی متغیرهای تحقیق و پایایی سوالات از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که با مقدار 81/0، برآورد شده است. پس از انجام مطالعات میدانی، برای جمع آوری داده ها و تجزیه وتحلیل اطلاعات، از روش های آماری توصیفی شامل توزیع فراوانی، جداول و آمار استنباطی استفاده شده است که آمار استنباطی شامل آزمون T تک دامنه ای است و ارزش گذاری متغیرها با بهره مندی از طیف لیکرت صورت گرفته است و نرم افزار مورداستفاده نرم افزار آماری SPSS می باشد نتایج نشان می دهد که شهروندان اثرات مثبت گردشگری را بالاتر از حد طیف لیکرت ارزیابی نموده اند. با توجه به مقایسه متغیرهای مرتبط با اثرات مثبت اقتصادی گردشگری، ایجاد اشتغال و درآمدزایی با 15/4 درصد بیشترین تاثیر مثبت را دارد و بهبود سیستم حمل ونقل و زیرساخت ها با 27/3 کمترین تاثیر مثبت را دارد. همچنین با توجه به متغیرهای مرتبط با اثرات منفی اقتصادی گردشگری تورم و افزایش قیمت ها با 05/4 درصد بیشترین تاثیر منفی و افزایش بیکاری با 3/2 درصد کمترین تاثیر منفی را دارد.

    کلیدواژگان: صنعت توریسم، گردشگری شهری، تاثیرات اقتصادی، کلانشهر تبریز
  • محمد کاظمی قراجه*، خلیل ولیزاده کامران صفحات 24-36

    کیفیت زندگی شهری به عنوان یکی از مهم ترین حوزه های مطالعات شهری در کشورهای مختلف جهان محسوب می شود. این مهم به دلیل افزایش روز افزون کارآمدی مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاست های برنامه ریزی شهری و ایفای نقش آن به عنوان ابزاری حیاتی در مدیریت و برنامه ریزی شهری است. از این رو هدف پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت زندگی شهری در شهر اردبیل با استفاده از تلفیق داده های سنجش از دور و اطلاعات مکانی است. جهت دستیابی به شاخص نهایی کیفیت زندگی در شهر اردبیل، زیرمعیارهای مربوط به چهار معیار اصلی مخاطرات محیطی، اجتماعی، دسترسی و فیزیکی به صورت جداگانه براساس مرورو پیشینه تحقیق انتخاب شدند. فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) به منظور اختصاص اوزانی به این زیر معیارها و معیارها مورد استفاده قرار گرفت. سپس از نرم افزار Arc map جهت تولید نقشه کیفیت زندگی در هر یک از قلمروها به صورت جداگانه و دستیابی به شاخص نهایی کیفیت زندگی در شهر اردبیل استفاده شد. همچنین به منظور رتبه بندی مناطق مختلف شهر از نظر کیفیت زندگی مدل تاپسیس مورد استفاده قرار گرفت. توزیع مکانی شاخص کیفیت زندگی در شهر اردبیل بیانگر آن است که کیفیت زندگی در حد نسبتا متوسطی قرار دارد به طوری که، منطقه 1 و بخش هایی از مناطق 2 و 4 از نظر کیفیت زندگی نسبت به سایر بخش های شهر دارای امتیاز بالایی می باشند و منطقه 3 دارای امتیاز پایینی از این نظر است. همچنین یافته های پژوهش نشانگر آن است که از بین قلمروهای موثر در کیفیت زندگی شهری معیارهای اجتماعی، مخاطرات محیطی، دسترسی به خدمات عمومی و فیزیکی به ترتیب با اوزان 28/0، 27/0، 25/0 و 20/0 به عنوان مهم ترین عامل در تحلیل کیفیت زندگی شهری محسوب می شوند. نتایج پژوهش همچنین نشان دهنده قابلیت بالای تکنولوژی سنجش از دور در تلفیق با داده های مکانی به منظور ارزیابی کیفیت زندگی در مناطق شهری می باشد که می تواند یاری گر برنامه ریزان و مدیران شهری به منظور اداره هر چه بهتر شهر باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، مدل تحلیل شبکه ای، مدل تاپسیس
  • امین الوندی*، عباس ملکحسینی صفحات 37-51

    پیاده روی  به عنوان یکی از اجزای اصلی سامانه حمل ونقل شهری مطرح می باشد .در کشورهای در حال توسعه به این موضوع توجه چندانی نشده است .از این رو باید همانند دیگر اجزای سامانه حمل ونقل شهری به پیاده  روی و مشکلات آن توجه جدی شودو راه حلهای مناسبی برای ساماندهی فضای حرکت پیاده روی در شهر و محله که از هم  مهمتر تامین ایمنی لازم می باشد ارایه گردد. هدف از مقاله حاضر تعیین رابطه بین میزان پیاده روی با تاکید بر برنامه ریزی محله محور و علایم اضطرابی شهروندان تویسرکان  بود ه است جامعه آماری پژوهش کلیه ساکنین محله های شهر تویسرکان  است. و  روش  پژوهش کاربردی است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار 23spss استفاده شده است. . که جهت انجام نمونه گیری از شیوه ی نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شددر نهایت با استفاده از فرمول کوکران و مرحله غربالگری، با توجه به شرایط ورود به مطالعه در موردآزمودنی ها که  شامل نمرات لازم در آزمون سلامت عمومی و عدم اجرای پژوهش بود با در نظر گرفتن احتمال ریزش 30 نفر به عنوان حجم نمونه محاسبه شد.  از اینرو ، تعداد 30 نفر از ساکنین واجد شرایط فوق که در سال 1397-1396 در شهر تویسرکان مشغول به زندگی بودند انتخاب شدند که به صورت تصادفی، 15 نفر در گروه آزمون  و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش مشخص شد. و نتایج بررسی جامعه آماری ساکنین محله های شهر تویسرکان با توجه به پیاده روی و تاکید بر برنامه ریزی محله محور تاثیر بر کاهش "علایم اضطرابی" (اندازه اثر حدود 59 درصد) دارد.

    کلیدواژگان: پیاده روی، برنامه ریزی محله محور، علائم اضطرابی، شهروندان تویسرکان
  • رحیم بردی آنامرادنژاد*، محمود آروین صفحات 52-67

    دلبستگی به مکان، رابطه و نقطه اتصال بین مردم و مکان هاست. این دلبستگی مبنای نحوه ارتباط و تعامل عاطفی مثبت انسان با فضاست و به واسطه  خصوصیات فردی، جمعی، فرهنگی و اجتماعی ایجاد می شود. دلبستگی به مکان و احساس تعلق به آن، در افراد این انگیزه را ایجاد می کند که به احیا و نوسازی همه جانبه محیط های خانگی و محلی بپردازند. دلبستگی مکانی و حس تعلق می تواند زمینه مساعدی برای ایجاد دموکراسی مشارکتی فراهم سازد و اجرای برنامه های مختلف اقتصادی و اجتماعی را در اجتماع محلی با توفیق چشمگیر همراه کند و کیفیت زندگی و روند توسعه را بهبود بخشد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مولفه های بستر فردی و اجتماعی بر دلبستگی مکانی در شهر قایم شهر می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآروش تحقیق، جز پژوهش های توصیفی- پیمایشی و به طور کامل مدل یابی معادلات ساختاری است. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه ای با 4 مولفه (دلبستگی مکانی، وابستگی مکانی، هویت مکانی، پیوند اجتماعی) و 40 گویه بر مبنای پاسخ های ساکنان شهر قایم شهر با حجم نمونه 384 نفر انجام شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزارهای SPSS21 و Smart- PLS3 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش بیانگر این است که در شهر قایم شهر میزان دلبستگی مکانی و مولفه های موثر بر آن در سطح پایینی قرار دارند و مولفه وابستگی مکانی و هویت مکانی از منظر بستر فردی و شاخص پیوند اجتماعی از منظر بستر اجتماعی بر میزان دلبستگی مکانی (دلبستگی عاطفی) تاثیر مثبت و معنی داری دارند؛ بنابراین تقویت هم زمان دو بستر فردی و اجتماعی سبب تقویت دلبستگی مکانی در شهر قایم شهر می شود.

    کلیدواژگان: دلبستگی مکانی، هویت مکانی، وابستگی مکانی، پیوند اجتماعی، شهر قائم شهر
  • هادی رشتبر، حسین نظم فر*، رسول صمدزاده صفحات 68-81

    شهرها با دربر گرفتن درصد فزاینده ای از جمعیت و گسترش شهرنشیتی، با چالش های مهمی از جمله نابرابری فضایی روبرو هستند. نقش کلان شهرها به علت آثار تجمعی چالش های افزایش جمعیت، بسیار حایز اهمیت است. با اینکه شهرها به عنوان مرکز نوآوری در نظر گرفته شده، اما سطح نوآوری بین مناطق به صورت برابر توزیع نمی شود . هدف این پژوهش سطح بندی مناطق کلان شهر تبریز در برخورداری از شاخص های شهر نوآور است. پژوهش حاضر براساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس ماهیت و روش از نوع تحقیقات مقایسه ای بوده و روش گردآوری داده ها، به صورت پیمایشی می باشد. با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر از میان شهروندان و 27 خبره با روشه گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب گردیده اند ؛ پایایی پرسشنامه شهروندان و خبرگان به ترتیب با مقادیر 89/0 و 93/0 تایید شده است. نتایج به دست آمده از تکنیک ANP نشان می دهد که زیرمعیارهای مراکز آموزشی و پارک علم و فناوری به ترتیب با مقادیر 104046/0 و 090895/0 بیشترین و زیرمعیارهای مساحت منطقه و جمعیت به ترتیب با مقادیر00374/0و 007537/0 کمترین تاثیر را درحرکت شهر تبریز به سمت یک شهر نوآور دارند. بررسی وضعیت چگونگی توزیع شاخص های شهر نوآور نشان می دهد که منطقه هشت با میزان تاپسیس 9647 /0در رتبه اول و منطقه چهار با میزان تاپسیس 068081/0 در  رتبه آخر سطح نوآوری قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص های شهر نوآور به صورت عادلانه توزیع نشده و تمرکز فضایی در توزیع شاخص ها وجود دارد. لذا، مدیریت کلان شهر تبریز در راستای تحقق شهر نوآور نیازمند تحریک نوآوری از طریق توزیع عادلانه شاخص های شهر نوآور و تمرکززدایی از مرکز است.

    کلیدواژگان: کلان شهر تبریز، شهر نوآور، تکنیک ANP، تاپسیس، تمرکز فضایی
  • مریم عرب لودریچه*، احمد شاهیوندی، داریوش مرادی چادگانی صفحات 82-93

    یکی از معضلات بزرگ شهرهای معاصر، رشد ناموزون وگسترش افقی آنهاست که حاصل عدم توجه به توسعه فضاهای درونی شهر میباشد. به همین دلیل، رویکردهایی چون توسعه میان افزا با هدف توسعه مجدد بافت های ناکارآمد مرکزی شهر بیش از پیش اهمیت یافته است. از طرفی، گذر زمان ناکارآمدی شیوه های برنامه ریزی سنتی در تحقق این توسعه را به ما نشان می دهد. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی متغیرهای کلیدی موثر بر تحقق توسعه میان افزا در بافت های ناکارآمد مرکزشهر و با تاکید برمحله شهشهان شهر اصفهان با بهرهگیری از رویکرد آینده پژوهی به عنوان یکی از رویکردهای نوین برنامه ریزی در حل مسایل غیرقابل پیش بینی و عدم قطعیت ها می باشد. نوع تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش برپایه روش های نوین علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که در دو مرحله شناسایی متغیرهای اولیه از روش دلفی و تعیین متغیرهای کلیدی از روش تحلیل ساختاری به کمک نرم افزار MIC MAC بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که از مجموع 40متغیر بررسی شده، پنج متغیر بیشترین تاثیرگذاری و تاثیرپذیری را برکل سیستم دارند و به عنوان متغیرهای کلیدی موثر بر وضعیت آینده توسعه میان افزا و کاهش فرسودگی در محله شهشهان قابل معرفی هستند که عبارتند از: تعدیل نقش و عملکرد فرامحلی محله شهشهان، تناسب مشوق های نوسازی-بهسازی با توان بهره گیری ساکنین از آن، افزایش مشارکت ساکنین، رفع مشکلات مالکیت زمین و مسکن و بهبود نظام ارتباطات و دسترسی ها در سطح محله. این متغیرها بیشترین نقش را در وضعیت آینده تحقق توسعه میان افزا در محله شهشهان ایفا می کنند و زمینه ساز تدوین سناریوهای توسعه آتی این محله محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: توسعه میان افزا، بافت ناکارآمد، آینده پژوهی، متغیرهای کلیدی، محله شهشهان
  • سعیده مویدفر*، محمدرضا بابایی ندوشن، محمد زارعی محمودآبادی صفحات 94-110

    در شهرهای امروزی جای خالی فضاهایی برای جذب و نگهداشت گروه های شهری خلاق بیشتر احساس می شود. فضاهایی که بتوانند هم محلی برای بروز خلاقیت شهروندان بوده و هم به عنوان فضایی برای تعاملات و فعالیت های دانش محور و خلاقانه در شهر در جذب افکار نوآورانه شهروندان نقش آفرینی کنند. هدف از این پژوهش، ارایه مدلی جهت بررسی شاخصه های شهر خلاق در منطقه 3 شهر یزد است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و از نظر ماهیت، کاربردی است. با مرور ادبیات پژوهش و اخذ نظر خبرگان ، 10 شاخص اصلی شناسایی شده ؛ سپس پرسشنامه ماتریسی ساخت یافته برای تعیین ارتباطات بین این شاخص ها تدوین و داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)، تحلیل و در 8 سطح در یک شبکه تعاملی ترسیم شد. همچنین، قدرت نفوذ و میزان وابستگی این شاخص ها نسبت به هم بررسی شد. طبق یافته های پژوهش، پرنفوذترین شاخص در ماتریس قدرت نفوذ-وابستگی، شاخص «آموزش عالی» و وابسته ترین شاخص «سرزندگی فضای شهری» است؛ در نتیجه، شاخص «آموزش عالی» یکی از مهمترین و کلیدی ترین شاخص های شهر خلاق و «سرزندگی فضای شهری» متاثر از دیگر شاخص های شهر خلاق می باشد. لذا تحقق شهر خلاق در گرو توجه ویژه مسیولان به شاخص «آموزش عالی» در منطقه 3 شهر یزد است و باید سازمان های مربوطه با این نگرش، برنامه های بلندمدت خود را جهت تحقق شهر خلاق طراحی کنند. در نتیجه راهبردهایی همچون استفاده از توانایی های دانشگاه های همکار جهت انجام پروژه های خلاقیت محور، برگزاری کارگاه های خلاقیت و کارآفرینی در زمینه هنرهای بومی و صنایع دستی، استفاده از تسهیلات دولتی و سرمایه گذاری بخش خصوصی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، خلاقیت، شهر یزد، مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)
  • آذر مرادی، فرزین چاره جو* صفحات 111-129

    امروزه فعالیت های موجود در شهرها نظیر سوخت های خانگی و حمل و نقل، مدیریت نامطلوب پسماندهای شهری همگی به طور مستقیم و غیر مستقیم موجب ازدیاد تولید گازهای گلخانه ای شده و اثرات نامطلوب بسیاری را بر تغییرات اقلیمی گذاشته است، بنابراین لازم است تا عوامل تاثیرگذار بر این مهم مورد بررسی قرار گرفته و به تعدیل اثرات نامطلوب آن پرداخت. هدف از انجام این پژوهش ارایه راهکارهای لازم برای تحقق شهر کم کربن و همچنین بررسی شاخص ها و مولفه های تاثیرگذار بر آن می باشد. به این صورت که ابتدا با ترکیب مدل های سوات و تاپسیس فازی برتری نقاط ضعف در محیط داخلی و تهدیدها در محیط خارجی بر یکدیگر مشخص گردید. سپس با استفاده از مدل کاپراس و استفاده از پرسشنامه ای شامل 6 مولفه و 30 شاخص به بررسی مهمترین مولفه های موثر بر تحقق توسعه شهری کم کربن پرداخته شد. در مرحله بعدی پژوهش با بررسی کیفیت ساختار ارتباطی و تاثیر استراتژی های برنامه ریزی راهبردی شهر کم کربن بر تحقق مولفه های آن در شهر سنندج با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در قالب نرم افزار ایموس گرافیک، به بررسی" نقش برنامه ریزی راهبردی توسعه شهر کم کربن در تحقق آن در شهر سنندج" پرداخته شد. نتایج نشان داده اند که مولفه توسعه شهری کم کربن بیشترین امتیاز را داشته و بر اساس معماری ساختار ارتباطی، برنامه ریزی راهبردی شهر کم کربن از طریق چهار استراتژی تبیین کننده آن دارای تاثیر مثبت و معناداری در تحقق شهر کم کربن، در قالب 6 مولفه آن می باشد که این میزان بر اساس رگرسیون وزن دار به دست آمده برابر با 486/0 می باشد. نتایج به دست آمده بیانگر آنست که تدوین استراتژی های دقیق و راهبردی در راستای شهر کم کربن می تواند در تحقق یک شهر کم کربن پایدار در قالب محیط زیست کم کربن، جامعه کم کربن، اقتصاد کم کربن، حمل ونقل کم کربن، توسعه شهری کم کربن و برنامه ریزی آن راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، شهر کم کربن، معادلات ساختاری، ایموس گرافیک
  • حمیدرضا جودکی، علیرضا ناصری پور، آزاده اربابی سبزواری *، معصومه سهرابی صفحات 130-143

    بلایای طبیعی پدیده ای است که بی توجهی به آن خسارات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. زلزله های شدید بشر را بر آن داشته است که در فکر برنامه های زیربنایی برای کاهش خطرات و آسیب های ناشی از آن باشد. شهر تهران به عنوان یکی از شهرهای مهم ایران به واسطه قرار گرفتن چندین گسل فعال در اطراف و درون آن از آسیب پذیری بالایی در برابر خطر زلزله برخوردار است، براین اساس بررسی های مریوط به آسیب پذیری این شهر یکی از ضروریات مدیریت شهری تهران است و نیزاین ضرورت به طور جدی احساس میشود که با ایجاد یک مدل مناسب و بکارگیری انواع داده های مکانی و غیر مکانی و انجام تحلیل های مربوط در سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) و روش های تصمیم گیری چند معیاره، بتوان به ارزیابی و تحلیل ارزیابی میزان آسیب پذیری مساکن در برابر بحران های محیطی پرداخت.همچنین میتوان با استفاده از مدل های بکار گرفته شده نقاط خطر شهر باقرشهر نشان داد. برای تعیین عوامل بحرانی رویکردهای متفاوتی وجود دارد. این تحقیق ابتدا با تشکیل معیارهای مربوط به عوامل خطر در حوزه های (کالبدی و طبیعی) بر اساس نظرات کارشناسان مختلف گروه های برنامه ریزی شهری،عمران،زمین شناسی به وزن دهی معیار ها صورت می پذیرد و با وزن های بدست آمده از نظرات کارشناسان در مدل ANP به مقایسه زوجی معیارها پرداخته میشود.در نهایت به تحلیل شاخص های کالبدی و طبیعی و نحوه مدیریت بحران در شهر باقرشهر انجام میشود. در آخر با بدست آوردن ضریب تاثیری گذاری در نرم افزار Arc Gis نقشه های ارزش گزاری شده و پهنه بندی عوامل بحرانی مشخص و معین میگردد.نتیجه نهایی نشان میدهد منطقه پر خطر در غرب و جنوب غرب است که در مسیر گسل، شیب، بافت فرسوده و رودخانه قرار گرفته است که در نقشه ها عوامل پهنه بندی خطر و مدیریتی لحاظ گردیده

    کلیدواژگان: باقرشهر، مدیریت بحران، بلایای طبیعی، بحران های محیطی، آسیب پذیری مساکن شهری
  • ابراهیم تقوی، رسول صمدزاده*، محمدتقی معصومی صفحات 144-165

    امروزه حوادث و بلایای طبیعی بیش از پیش جوامع انسانی را تهدیدمی کنند که در صورت نداشتن آگاهی و آمادگی،صدمه های جبران ناپذیری بر زندگی انسان ها، اعم از حوزه های سکونتی و دیگر ابعاد اقتصادی، اجتماعی، نهادی و کالبدی-محیطی دارد. درنتیجه جوامع برای کاهش اثر بلایای طبیعی رویکردهای متنوعی را در پیشمی گیرند. یکی از این رویکرده اتاب آوری و پایداریدر برابر بلایای طبیعی است. هدف از این پژوهش تحلیل فضایی تاب آوری منطقه ای در برابر مخاطرات طبیعی در شهرستان های استان آذربایجان شرقی است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی - تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است. در راستای انجام تحقیق از 25 شاخص در قالب 5 متغیراجتماعی،اقتصادی، بهداشتی و درمانی،خدماتی و زیرساختی و محیطی، استفاده گردیده است. در این پژوهش به منظور وزن دهی شاخص ها از تکنیک دلفی و به منظور تحلیل داده ها در راستای سطح بندی شهرستان های استان از تکنیک پرامیتی استفاده گردیده است.همچنین به منظورتحلیل فضایی تاب آوریمنطقه ای استان آذربایجان شرقی از روش کریجینگ و نرم افزارArc - Gis بهره گیری شده است.نتایج پرامیتی نشان داد شهرستان های جلفا، مرند و تبریز در رتبه های اول تا سوم هستند. همچنین نتایج تحلیل کریجینگ نشان داد وضعیت تاب آوری مناطق موردمطالعه در نواحی شمال شرق و جنوب غرب استان در وضعیت نامناسب و نواحی مرکزی در وضعیت متوسطی قرار دارند و در مناطق شمال غرب در وضعیت بهتری هستند. و ارزیابی کلی نشان دهنده وضعیت بهتر نواحی مرکزی مانند شهرستان تبریز وبستان آباد و مرند است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بیش از 31.3 درصد از مساحت ساخته شده شهر مرند در برابر زلزله آسیب پذیری زیادی دارند که مساحتی برابر با 28.5 هکتار را شامل می شود. این مناطق در مرکز شهر و غرب شهر گسترده شده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری منطقه ای، مخاطرات، کریجینگ، روش پرامیتی، مرند
  • محمدرضا قائدی، حسین مذنب، محمدرضا امانی* صفحات 166-182

    به دنبال افزایش قیمت بنزین در آبان ماه 1398، اعتراضاتی در سطح شهرهای ایران رخ داد. این اعتراضات که به صورت مسالمت آمیز آغاز و در انتها به شورش انجامید، تبدیل به یک بحران امنیتی برای حاکمیت شد که با دامنه، شدت و گستردگی بسیاری همراه بود. این در حالی بود که طی دو سال قبل از آن (دی ماه 1396 و مرداد 1397) اعتراضاتی با دامنه محدودتر انجام شده بود. ازآنجاکه در این حادثه تعدادی از مردم، نیروهای نظامی و امنیتی کشته و مجروح شدند و به زیرساخت های کشور علی الخصوص در سطح جامعه شهری آسیب ها و خسارت های قابل توجهی وارد شد، به منظور جلوگیری از وقوع مجدد چنین مساله ای، این پژوهش به دنبال یافتن پاسخ این سوال است که، چه عواملی منجر به بروز این بحران امنیتی در شهرهای ایران شده است؟ برای یافتن پاسخ با روش توصیفی-تحلیلی و با گردآوری اسناد و فیش برداری مرتبط، نظریه ی مرتبط بررسی و با توجه به آن وقایع مرتبط از سال 1398-1396 مورد بررسی قرار گرفت. در پاسخ، فرضیه ی مطروحه با کاربست نظریه محرومیت نسبی این بود که، کاهش توانایی های مردم منجر به بروز اعتراض، شورش و در نهایت تبدیل به یک بحران امنیتی می شود. نتیجه آنکه مردم طی دو سال زندگی خود در سال های 1398-1396 در شرایط تحریم های بین المللی، کاهش رشد اقتصادی، افزایش نرخ خوراکی ها، افزایش نرخ دلار، سکه و کاهش درآمد سرانه، کاهش توانایی هایشان آشکار گردیده و با آغاز ناگهانی افزایش قیمت بنزین این حس ایجاد شد که فاصله میان انتظارت و توانایی ها بسیار زیاد شده و احساس محرومیت نسبی ایجاد شده در مردم، منجر به اعتراض هایی شد که در نهایت به شورش و بحران امنیتی تبدیل گشت.

    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، بحران امنیتی، اعتراض، شورش، آبان 1398
  • معارف الفتی*، منصور حقیقتیان، سید ناصر حجازی صفحات 183-195

     مهاجرت معکوس فرایندی است که سه مرحله تولد وزندگی در روستا، مهاجرت به شهر و سکونت در آنجا و سپس، بازگشت مجدد به روستا را شامل می شود. هدف این پژوهش عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی مهاجرت معکوس از شهر به روستا است. با توجه به دیدگاه نظری مطرح شده در خصوص مهاجرت معکوس، از نظریه های تضاد؛ راونشتاین؛ سیستمی، مبوگنج؛ اوبری؛ اوت. اس.لی؛ فاوست؛ نظریه رکودی؛ رکودی و چرخه حیات؛ جذب و دفع (تفاوت) استفاده شده است. پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی، و با توجه به نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش شامل خانوارهای دارای مهاجرت معکوس از شهر به روستا در شهرستان سرپل ذهاب که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 326 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری سهمیه ای استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از دو بخش توصیفی (شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی) و شاخص های استنباطی (همبستگی و رگرسیون) با استفاده از دو نرم افزار spss و amos استفاده شد. در این پژوهش برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری سهمیه ای استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از دو بخش توصیفی (شاخص های گرایش به مرکز و پراکندگی) و شاخص های استنباطی (همبستگی و رگرسیون) با استفاده از دو نرم افزار spss و amos استفاده شد. نتایج یافته ها نشان می دهد که تسهیلات آموزشی r= 0/34)، فن آوری های نوین ارتباطی (r= 0/69)، دسترسی به منابع (r= 0/75)، ایجاد درآمد r= 0/72) و مهاجرت معکوس از شهر به روستا رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرت معکوس، عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، دسترسی به منابع
  • الهام دهقانی، محمدسعید ایزدی، باقر کریمی صفحات 196-215

    ارتباط بین معماری و زمینه آن ارتباطی نقش‌گرفته از یک تاثیرپذیری متقابل است. نبود چارچوب نظری بومی برای بازشناخت مفهوم کنش متقابل زمینه و معماری باعث گردیده است، روز به روز معماری و شهرسازی از هم‌نشینی با زمینه فاصله گرفته و تاثیرات این عدم تعامل مناسب زمینه و معماری را می‌توان در سیمای امروزی شهرهای ایران مشاهده کرد. هرچند باور تاثیرپذیری متقابل زمینه و معماری وجود داشته، لکن شناخت، تعریف و مدیریت این موضوع با چالش‌های بنیادی رو به رو است که نیاز به درکی عمیق‌تر از مفهوم کنش متقابل زمینه و معماری را آشکار می‌سازد. همواره مفهوم زمینه با پیچیدگی‌هایی همراه است که نیازمند تعریف و بررسی این مفهوم در بستر بومی معماری شهرها است. یکی از روش‌هایی که کالبد فضا را از منظر مطلوبیت عملکردی و ساختار کالبدی-فضایی مورد بررسی قرار می‌دهد، تکنیک نحو فضا است. این رویکرد که بیش از هر چیز به بررسی ساختار چیدمان فضا می‌پردازد، میزان راندمان یک ریز‌فضا بر پایه ساختار کالبدی پلان معماری را در یک نظام پیکره‌بندی فضایی معرفی می‌کند. در این پژوهش که هدف آن بررسی ساختار کالبدی خانه های بافت میانه شیراز در تبیین مفهوم هم پیوندی با زمینه است؛ به صورت نمونه موردی ساختار فضایی پنج خانه بافت میانه شهر شیراز در نرم‌افزار نحو فضا (Deptmap) مورد بررسی قرار گرفته است. مفاهیمی همچون خوانایی و ارتباط فضایی که از عوامل زمینه‌گرایی کالبدی محسوب می‌شود از طریق روش نحو فضا قابل بررسی بوده، لذا می‌توان شاخصه‌های هم پیوندی با زمینه کالبدی را در خانه‌های مورد نظر تحلیل نمود. به عبارتی، مطالعات نحو فضا، خوانایی یک پلان معماری را مولود سازمان فضایی آن در نهایت قرارگیری فضاها در مجموعه فضایی پیکره‌بندی شده می‌داند. به‌طور خلاصه می‌توان گفت، هدف این پژوهش ارایه یک تحلیل مفهومی از بررسی ساختار کالبدی-فضایی خانه‌های بافت میانی شهر شیراز در کنش متقابل با زمینه با استفاده از روش چیدمان فضا است. یافته‌های پژوهش گویای نقش پیکره‌بندی فضایی در بازیابی تاثیرات اصول هم پیوندی با زمینه در فرهنگ سکونتی به لحاظ مبانی کالبدی است.

    کلیدواژگان: زمینه، هم پیوندی، خانه، نحو فضا، شیراز
|
  • Mahbobeh Nori, MohammadReza Rezaaei *, Mansooreh Yarahmadi Pages 1-16

    In any society, when looking for a sustainable development solution, good governance is always seen as a vital tool for promoting sustainable development, and has been incorporated as a vital element in sustainable development strategies. In this regard, in order to provide a suitable context for tourism development, especially in the cities of tourism destination, good urban governance and approach to its indicators is essential. Libraries and field methods including interviews and questionnaires were used for data collection. The statistical population is experts who hold doctoral degrees in urban affairs. Judicial sampling is one of the methods of purposeful sampling among the experts. IPA has also been used to analyze the data. The findings show that in terms of importance, participation with mean of 7.00, accountability and justice with mean of 6.60, and consensus indices with mean of 3.80, transparency and decentralization with mean of 00 / 4 The least important indicators are known. On the other hand, in terms of performance level of effectiveness and efficiency index with average of 6.60 highest performance and participation with average of 3.80, accountability, responsibility and security with average of 4.20 has the lowest performance. The results of the t-test were correlated with the Sig (significance level) in all indices being equal to zero and less than 0.05, so the mean differences in all indices had a significant level. PI) is negative for most indicators as well, indicating that all indicators are far from ideal.

    Keywords: good governance, Tourist Cities, Importance - Performance (IPA), Yazd World Heritage City
  • Rahim Heydari, Mahdieh Tahooni * Pages 17-23

    Considering the tourism potential of Tabriz metropolis, the purpose of this paper is to investigate the economic effects of Tabriz metropolitan tourism in order to minimize its negative impacts. The research is descriptive-analytic, in terms of purpose, applied, and in relation to the method of data collection, library and field methods (questionnaire) were collected. The population consisted of all the citizens of Tabriz metropolitan area in 2019 who were randomly interviewed according to the Cochran formula of 384 persons. Content validity was used to measure the validity and Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the research variables and reliability of the questions was estimated at 0.81. After field studies, descriptive statistical methods including frequency distribution, tables, and inferential statistics were used to collect data and analyze data. The software used is SPSS statistical software. The results show that citizens have appreciated the positive effects of tourism above the Likert spectrum. Comparing the variables related to the positive economic impacts of tourism, employment and income generation with 4.15% had the most positive effect and the improvement of transport system and infrastructure with 3.27 had the least positive effect. Also, considering the variables related to the negative economic impacts of inflation and rising prices by 4.05%, the highest negative impact and unemployment increase by 2.3% had the least negative impact.

    Keywords: Tourism Industry, Urban Tourism, Economic Impacts, Tabriz Metropolis
  • Mohammad Kazemi Garajjeh *, Khalil Valizadeh Kamran Pages 24-36

    The main purpose of the present study was to evaluate the quality of urban life in Ardabil city using a combination of remote sensing data and spatial information. To achieve the final index of quality of life in Ardabil, sub-criteria related to four main criteria of environmental hazards, social, access and physical were selected separately based on the research background. The ANP process was used to assign weight to these sub-criteria and criteria. Then Arc map software was used to produce quality of life map in each territory separately and to achieve the final quality of life index in Ardabil city. The TOPSIS model was also used to rank different areas of the city in terms of quality of life. Spatial distribution of quality of life index in Ardabil city indicates that quality of life is moderate so that region 1 and parts of regions 2 and 4 have a higher quality of life compared to other parts of the city. Zone 3 has a low rating in this regard. The findings also indicate that among the effective domains of urban quality of life, social criteria, environmental hazards, access to public and physical services are respectively as significant as 0.28, 0.27, 0.25 and 0.20, are the most important factor in analyzing urban quality of life. The results also demonstrate the high capability of remote sensing technology combined with spatial data to assess quality of life in urban areas, which can assist urban planners and managers to better manage the city.

    Keywords: Quality of life, Geography Information System, Remote sensing, Analytical Network Process, Topsis model
  • Amin Alvandi *, Abbas Malekhosseini Pages 37-51

    Walking is one of the main components of the urban transportation system. In developing countries, little attention has been paid to this issue. Therefore, like other components of the urban transportation system, serious attention should be paid to walking and its problems. Appropriate solutions should be provided to organize the space for walking in the city and the neighborhood, which is more important than providing the necessary safety. The purpose of this paper is to determine the relationship between walking rate with emphasis on neighborhood-based planning and anxiety symptoms of Tuyserkan citizens. The statistical population of the study is all residents of Tuyserkan neighborhoods. And the research method is practical and 23spss software has been used to analyze the data. . In order to perform sampling, cluster random sampling method was used. Finally, using Cochran's formula and screening stage, according to the conditions of entering the study on experiments, which included the necessary scores in the general health test and non-implementation of research with Considering the probability of falling 30 people was calculated as the sample size. Therefore, 30 residents with the above conditions who were living in Tuyserkan city in 1397-1396 were selected by accident, 15 people were in the experimental group and 15 were in the control group. According to data analysis and test hypotheses, the research was determined. And the results of the statistical population survey of the residents of Tuyserkan neighborhoods with regard to walking and emphasis on neighborhood-based planning have an effect on reducing "anxiety symptoms" (the effect size is about 59%).

    Keywords: Walking, Neighborhood Planning, Anxiety Symptoms, Citizens of Tuyserkan
  • Rahimberdi Annamoradnejad *, Mahmoud Arvin Pages 52-67

    Place attachment is the relationship between people and places. This attachment is the basis of communication and positive emotional engagement of humans in space that it can be created by individual, plural, cultural and social features. The attachment to the place and the sense of belonging to it, encourage individuals to revive their home and local atmosphere completely. The sense of belonging and participation can create collaborative democracy, thereby the performance of various social and economic programs in the local community can noticeably succeed and they can increase the quality of living.The purpose of this study was to investigate the effective factors on location attachment in Ghaemshahr city. The current research is applied in terms of purpose, and in terms of collecting data, except for descriptive-survey research and fully structural equation modeling. Data were collected by a questionnaire with 4 components (spatial attachment, spatial dependency, spatial identity, social bonding) and 40 items based on the responses of residents of Qaemshahr city with a sample size of 384 people. Data collected through SPSS21 and Smart-PLS3 software were analyzed. The results of this study indicate that in the city of Qaemshahr, spatial attachment and its components are at a low level. The component of spatial dependence and spatial identity from the perspective of individual context and social bond index from the perspective of social context have a positive and significant effect on the level of place attachment (emotional attachment). Therefore, simultaneous strengthening of both individual and social contexts strengthens place attachment in Qaemshahr city.

    Keywords: place attachment, Place Dependence, place identity, social links, Qaemshahr city
  • Hadi Rashtbar, Hossein Nazmfar *, Rasoul Samadzadeh Pages 68-81

    CCities with an increasing percentage of population and urbanization expansion, they face significant challenges, including spatial inequality.The role of metropolises due to the cumulative effects of population growth challenges, it is very important. Although cities are considered the center of innovation, but the innovation level between regions is not evenly distributed. The purpose of this study is to level the Tabriz regions in terms of enjoyment of innovative city indicators. This research is based on the purpose the applied research and based on the nature and method the comparative research and the data collection method, it is a survey.Using the Cochran's formula, 384 citizens and 27 experts with snowballs were selected as a sample. The citizens and experts’s questionnaire reliability respectively with values 0/89 and 0/93 approved. The results obtained from ANP show that the sub-criteria of educational centers and science and technology parks respectively with values 0/104046 and 0/908955 are the highest and area and sub-criteria of population respectively with values 0/00374 and 0/757537, have the least effect on the movement of Tabriz city towards an innovative city. An examination of the innovative city indicators distribution shows that region 8 with a Topsis rate of 0/96477 is in the first rank and region 4 with a Topsis rate of 0/680881 is in the last rank of the innovation level. The research findings show that the innovative city indicators are not distributed fairly, there is a spatial focus on the indicators distribution. Therefore, the management of Tabriz metropolis in order to realize the innovative city needs to stimulate innovation through fair distribution of innovative city indicators and decentralization from the center. 

    Keywords: Tabriz Metropolis, Innovative City, ANP technique, TOPSIS, Spatial Focus
  • Maryam Arab Loodaricheh *, Ahmad Shahivandi, Daryoush Moradi Pages 82-93

    One of the major problems in cities is urban sprawl that is result of inattention to development of inner city’s spaces. For this reason, approaches such as infill development with the aim of redeveloping the inefficient city central texture have become increasingly crucial. On the other hand, the passing of time shows us the inefficiency of traditional planning methods in achieving this kind of development. Therefore, the main purpose of this study is identifying the key variables affecting on infill development in inefficient areas with emphasis on Shahshahan neighborhood of Isfahan by using futures study approach as one of the new planning approaches in solving unpredictable problems and uncertainties. The type of research based on purpose is practical and based on the nature and method is according to futures study’s methods, is analytical and exploratory which in two stages of identifying the primary variables and determining the key variables used Delphi and Structural Analysis method by MIC MAC software respectively. The research findings showed that out of 40 variables studied, five have the most impact on the system and can be introduced as key variables affecting the future status of infill development in Shahshahan neighborhood including: Adjusting the trans locality of function of Shahshahan neighborhood, Coordinating the renovation-rehabilitation incentives with resident’s financial abilities, Increasing resident’s participation, Resolving the problems with land and housing ownership, and Improving the communication and access systems. These variables play the most important role in the future status of infill development and considered as a basis for scenarios in in Shahshahan neighborhood future development.

    Keywords: Infill development, Inefficient texture, Futures studies, Key variables, Shahshahan neighborhood
  • Saeedeh Moayedfar *, MohammadReza Babaei Nodooshan, Mohammad Zarei Mahmudabadi Pages 94-110

    In modern cities, there is little spaces for creative urban groups. The spaces that are both a place for citizens to be creative and as a space for knowledge-based and creative interactions and activities in the city to attract citizens' innovative ideas. The purpose of this study is to present a model to investigate the characteristics of creative city in Yazd District3. The research method is descriptive-analytical and applied research. By reviewing the research literature and obtaining expert opinion, 10 main indicators were identified. Then a structured matrix questionnaire was developed to determine the relationship between these indicators and the data obtained from the questionnaire analyzed by using Interpretive Structural Modeling (ISM). It is plotted on 8 levels in an interactive grid. Also, the indices influence and dependence degree of indices have been studied. According to the findings, there is the most influential index in the matrix of influence-dependency, the index of "academic education" and the most dependent index of "vitality of urban space" in Yazd District3. As a result, the academic education index is one of the most important and key indicators of the creative city. Therefore, the realization of the creative city depends on the attention of the authorities to the index of academic education in Yazd District3, and organizations with this attitude should design their own long-term plans for the realization of the creative city. As a result, strategies are suggested such as utilizing the capabilities of partner universities for creativity-driven projects, creativity and entrepreneurship workshops in the local arts and crafts industry, the use of government facilities and private sector investment.

    Keywords: Creative City, Creativity, Yazd City, Interpretive Structural Modeling (ISM
  • Azar Moradi, Farzin Charehjoo * Pages 111-129

    Today, activities in cities such as household fuels and transportation, poor waste management of urban waste have all directly and indirectly led to an increase in greenhouse gas emissions and have had many adverse effects on climate change; Therefore, it is necessary to examine factors affecting this important issue and to moderate its adverse effects. Thus, first, by combining the SWOT and FTOPSIS models, the superiority of the weaknesses in the internal environment and the threats in the external environment were determined. Then, using the COPRAS model and using a questionnaire including 6 components and 30 indicators, the most important components affecting the realization of low carbon urban development were investigated. In the next phase, by examining the quality of communication structure and the impact of strategic planning strategies of low carbon city on the realization of its components in Sanandaj city by using modeling of structural equations in the form of Amos Graphic software, the "role of strategic planning for the development of the low-carbon city and its implementation in the city of Sanandaj" was examined. The results show that component of low carbon urban development has the highest score, and based on architecture of the communication structure, strategic planning of low carbon city through its four explanatory strategies has a positive and significant impact on the implementation of low carbon city, in the form of 6 components. This is based on the weighted regression obtained equal to 0.486. The results indicate that the formulation of detailed and strategic strategies for a low carbon city can be instrumental in achieving a sustainable low carbon city in the form of a low-carbon environment, low carbon economy, low carbon transportation, low carbon urban development and planning.

    Keywords: Greenhouse Gases, Low Carbon City, Structural Equations, Amos Graphic
  • Alireza Naserpoor, Azadeh Arbaby sabzevary*, Hamidreza Joodaki, Massoumeh Sohrabi Pages 130-143

    Natural disasters are a phenomenon that neglect will cause irreparable damage. Extreme levels of flood danger were announced in at least three places. Baqershahr, as one of the important cities of Rey city, due to the location of several active faults and seasonal and permanent rivers around and inside it, as well as the existence of Behesht Zahra Grand High School, has a high vulnerability to natural and physical hazards, high population density. Also, the existence of the main fault of Rey Garmsar and rivers in the north of Tehran, the existence of aqueducts and high worn-out texture, is the main necessity and purpose of this realization. First, the research findings include the criteria of the natural index, which include sub-criteria of faults, slopes, rivers and aqueducts and physical criteria with sub-criteria of worn-out texture, urban thoroughfares, density of building units and special location, all of which are determined by urban planning experts. Urban and civil planning is measured in ANP network decision making software, pairwise comparison, and then interdependence between standard and sub-criteria. Finally, fuzzy maps are output in the software of Geographic Information Systems (GIS) software so that the map can be mapped. Operations of production and to assess and analyze the vulnerability of housing in Anj Be. With the produced maps, the danger points in the area of ​​Baghershahr city are shown. Finally, it analyzes physical and natural indicators and how to manage the crisis in Baqershahr city. By obtaining the impact factor, the valued maps and zoning of critical factors are determined. The final result shows that the high-risk area in the west and southwest of Baqer Shahra is located in the path of fault, slope, worn texture and river. Maps are considered risk a.nd management zoning factors.

    Keywords: Baghershahr, crisis management, Natural disaster, Natural crisis, vulnerability urban houses
  • Ebrahim Tagavi, Rasoul Samadzadeh *, Mohammadtaghi Masomi Pages 144-165

    Today, natural disasters and disasters increasingly threaten human societies, which, if they are not prepared, can cause irreparable damage to human life, including habitat and other economic, social, institutional, and environmental aspects.As a result, communities take a variety of approaches to mitigate the effects of natural disasters. One of these approaches is resilience and resilience to natural disasters.The purpose of this study is spatial analysis of regional resilience against natural hazards in East Azarbaijan province. The purpose of this study is descriptive-analytic in terms of purpose. A library method was used to collect the data. In order to conduct the research, 25 indices were used in the form of 5 variables: social, economic, health, service and infrastructure and environmental variables. In this study, Delphi technique was used to weight the indices and to analyze the data in order to classify the provinces, the parametric technique was used.Also, Kriging method and Arc Gis software have been used for spatial analysis of regional resilience of East Azarbaijan province. The results showed that the cities of Jolfa, Marand and Tabriz are in the first to third rank. The results of Kriging analysis also showed that the resilience status of the study areas in the northeast and southwestern regions of the province are in poor condition and the central ones are in moderate condition and are better in the northwestern regions.And the overall assessment indicates better situation in central areas such as Tabriz and Bostan Abad and Marand.And the overall assessment indicates better situation in central areas such as Tabriz and Bostan Abad and Marand.

    Keywords: Regional Resilience, Risk, Kriging, Promethee, East Azarbaijan
  • MohammadReza Ghaedi, Hossein Mozneb, MohammadReza Amani * Pages 166-182

    Following the increase in gasoline prices in November 2019, protests took place in Iranian cities. The protests, which began peacefully and eventually led to riots, turned into a security crisis for the regime that was widespread, intense, and widespread. This was despite the fact that during the two years before that (December 2017 and August 2018), protests with a more limited scope had taken place. Since a number of people, military and security forces were killed and wounded in this incident and significant damage was done to the country's infrastructure, especially in the urban community, in order to prevent such a recurrence, this study seeks to find the answer to this question. What are the factors that led to this security crisis in Iranian cities? To find the answer by descriptive-analytical method and by collecting related documents and filing, the relevant theory was examined and according to it, the related events from 2017-2018 were examined. In response, the hypothesis put forward by applying the theory of relative deprivation was that a decline in people's abilities would lead to protests, riots, and ultimately to a security crisis. The result is that during the two years of their lives in the years 2017-2019 in the conditions of international sanctions, slowing economic growth, rising food prices, rising dollar, coins and declining per capita income, their abilities became apparent and with the sudden onset of gasoline prices this feeling was created. The gap between expectations and capabilities widened, and the sense of relative deprivation created in the people led to protests that eventually turned into riots and security crises.

    Keywords: Relative Deprivation, security crisis, protest, insurgency, November 2019
  • Maaref Olfati *, Mansour Haghighatian, Syyed Naser Hejazi Pages 183-195

    Explaining the social, cultural and economic factors of reverse migration from city to village (Case study: Sarpol-e Zahab city) Reverse migration is a process that includes three stages of birth and life in the village, migration to the city and living there and then, returning to the village. The purpose of this study is social, cultural and economic factors of reverse migration from urban to rural areas. The present study is considered as a descriptive correlational study according to the applied purpose and according to the data collection method. The statistical population of the study includes households with reverse migration from city to village in Sarpol-e-Zahab city, using Cochran's formula, 406 people were selected as the sample size. In this study, quota sampling method was used to select the sample. To analyze the data, two descriptive sections (center orientation and dispersion indices) and inferential indices (correlation and regression) were used using SPSS and AMOS software. The results show that unity and empathy (r = 0.70), educational facilities (r = 0.34), tourist attractions (r = 0.74), new communication technologies (r = 0.69) There is a positive and significant relationship between access to resources (r = 0.75), infrastructure development (r = 0.78) and reverse migration from urban to rural areas.

    Keywords: Reverse migration, Social, Cultural, economic factors, access to resources
  • elham dehghani, Mohammadsaeid Izadi, Bagher Karimi Pages 196-215

    The relationship between architecture and its context is a relationship played by a mutual influence. The lack of a local theoretical framework for recognizing the concept of interaction between context and architecture has caused architecture and urban planning to become more and more detached from the context, and the effects of this lack of proper interaction between context and architecture can be seen in today's Iranian cities. Although there is a belief in the interaction of context and architecture, recognizing, defining, and managing this issue faces fundamental challenges that reveal the need for a deeper understanding of the concept of contextual and architectural interaction. The concept of context has always been complicated by the need to define and study it in the vernacular context of urban architecture. One of the methods that examines the body of space from the aspect of functional desirability and physical-spatial structure is the space syntax technique. This approach, which examines more than anything the structure of the spatial arrangement, introduces the efficiency of a micro-space based on the physical structure of the architectural plan in a spatial configuration system. In this study, the spatial structure of five middle fabric houses in Shiraz was examined in Deptmap software. Concepts such as legibility and spatial communication, which are considered to be the factors of physical contextualization, can be examined through the method of space syntax, so it is possible to analyze the characteristics related to the physical context in the desired houses. In other words, the study of spatial studies considers the readability of an architectural plan to be the result of its spatial organization, and ultimately the placement of spaces in a configured spatial set. In summary, the aim of this study is to provide a conceptual analysis of the physical-spatial structure of Shiraz middle fabric houses in interaction with the context using spacesyntax method. The research findings indicate the role of spatial configuration in restoring the effects of the principles related to context in residential culture in terms of physical foundations.

    Keywords: Context, Interconnection, House, Space syntax, Shiraz